Vare sig man gillar Mr. Bean eller tycker att det är den värsta clownhumorn man någonsin sätt så går det inte att förneka att den brittiske komikern Rowan Atkinson lyckats med något som ingen gjort sedan 1900-talets första hälft: att i total tysthet få hela världen att skratta. Stumfilmsfiguren Mr. Bean är en av de berömdaste karaktärer i modern TV-historia och hans äventyr åtnjuts av stora som små i världens alla hörn. Det är inte för inte som han belönats med några av underhållningsvärldens främsta utmärkelser.

Atkinson är idag i 60-års åldern och har en långa karriär av stora framgångar bakom sig som till exempel sina framträdanden i Inte Aktuellt, Svarte Orm och Johnny English liksom ett stort antal gästuppträdanden i filmer som Fyra bröllop och en begravning och Love, Actually och en hel del på teaterscenen.

Det Atkinson levererar är ofta så kallad Deadpan-komedi där han antingen är uttryckslös eller mycket allvarlig, vilket gör hans dråpliga situationer och ageranden ännu roligare då mycket handlar om slapstick och pinsamma situationer. Även i det verkliga livet är han en ganska lågmäld och seriös engelsk gentleman, och det är nästan svårt att föreställa sig honom skratta hjärtligt.