Ricky Gervais succéhistoria är något av ett under. Vid fyrtio års ålder var han fortfarande en vanligt kontorsråtta med drömmar om att bli yrkeskomiker och inom bara några år blev han en av världens rikaste komiker! Han är ett strålande exempel på att alla kan om det bara finns talang och järnvilja!

För den som vill följa Gervais karriär och åtagande kan man gå in på hans hemsida här och njuta av allt ifrån artiklar och intervjuer till hans personliga blogg och turnédatum. Trots sina enormt framgångsrika serier och filmer så är det fortfarande ståupp-komedin som ligger honom närmast om hjärtat och under hela 2017 reste hand runt till världens alla scener för att framföra sitt material som han kallade Humanity.

Gervais blev ett hushållsnamn i och med TV-serien The Office/Kontoret som kom ut för tjugo år sedan. Detta var en så kallad mockumentary, där man använde sig av en handhållen kamera och alla involverade talade till en intervjuperson som om det vore på riktigt. I själv verket så var detta en spelad serie med skådespelare som låtsades arbeta på en returpappersfirma i den tråkiga staden Slough i England. Chef över kontoret är den outhärdlige David Brent, spelad av Gervais själv, som tror att alla gillar honom för att han är så roligmedan han i själva verket är antingen avskydd eller ignorerad av sin personal. Serien har översatts till många länder, och versioner har gjorts i Sverge, Tyskland och USA; bland annat.

Den typiska komedistil som Gervais alltid lekt med är så kallad cringe humor, där åskådaren sitter och vrider sig i soffan då situationerna är så pinsamma. Det är alltså inte frågan om skämt utan bara om jobbiga dialoger och kommentarar som man önskar att de inblandade skulle kunna ta tillbaka. Man bör heller inte missa Gervais tidiga radioshow på XFM som gjortssom en enormt rolig tecknad serie.