Det har gått över tjugo år sedan Karl Pilkington presenterades för den brittiska radiopubliken som en gnällig ljudproducent under Ricky Gervais och Stephen Merchants radioprogram på kanalen XFM. Pilkingtons kommentarer, som ofta handlade om hur trött han var på programmet och sitt jobb i allmänhet, utvecklades snart till långa diskussioner och han blev en fullvärdig medlem av radioshowen.

Idag har Pilkington, fortfarande lika gnällig och allvarsam, ofta med ett barns logik i sina teorier om livet, blivit ett hushållsnamn tack vare ett antal TV-serier producerade av Gervais och Merchant. Serien En idiot på resa var den första succén, där Pilkington reser över hela världen för att se jordens underverk och bocka av en så kallad bucket lista på sitt alldeles unika sätt. Han reagerar på sitt speciella sätt och är fantastiskt rolig att följa: vid pyramiderna irriterar han sig på allt skräp som virvlar omkring i luften, i sydamerika försöker han leva i djungen och i sydostasien vägrar han att hoppa bungee jump.

Pilkington har även gjort en serie som heter The Moaning of Life, efter detta, där han undersöker olika fenomen som kärlek, pengar, skönhet och död över hela jordklotet. Det är en intressant studie i mänskliga attityder och traditioner och trots att han ofta kläcker rejält opassande kommentarer gör han det på ett så naivt sätt att man inte kan låta bli att skratta. Faktum är att Pilkingtons personlighet är så udda och hans resonemang så otroliga att han har anklagats för att vara en skådespelare, skapad av duon Gervais och Merchant.