Vad en person skrattar åt är extremt individuellt och det finns en mycket stor mängd genrer inom komedin som roar eller inte alls tilltalar människor. Detta kan handla om individens personliga känslor, upplevelser och åsikter men också den kultur man vuxit upp i. Jämför man komiska filmer och pjäser i olika länder upptäcker man snabbt att de ofta är inriktade på ganska olika saker; i till exempel Italien och Grekland skrattar man åt människor som skrikande förolämpar varandra medan britterna tycker att John Cleese´s stenansikte är mycket roligare. Här följer en lista på några av de många former av komedi som man idag kan råka på i olika media:

  • Svart Komedi. Detta är en av de mer kontroversiella komediformerna, då man lockar publiken att skratta åt något som egentligen inte borde vara roligt. Det kan handla om våld, död och pedofili, om rasism och homofobi, om utnyttjandet av gamla och sjuka. Quentin Tarantino är en av mästarna inom denna genre, då han kan locka sin publik till att skratta åt de mest grafiska blodbaden på vita duken. Poängen med den svarta komedin är dock inte att publiken skall hetsas mot folkgrupp utan snarare att man skrattar åt förutfattande meningar eller det extremt absurda i en seriemördares huvud.
  • Pinsam humor. Här skrattar publiken åt situationer som de ofta själva varit med om eller absolut inte skulle vilja råka ut för. Att bli utelåst naken. Att säga något olämpligt. Att skämta om den fest man är bjuden till utan att inse att det är värdinnan man talar med. En av mästarna i denna genre gjorde sin debut-succé ”Kontoret”, som idag översatts till många språk.
  • Slapstick och fysisk komedi. Detta är en av de äldsta formerna där man istället för repliker baserar komedin på klumpighet och fysiska situationer som att till exempel halka på ett bananskal eller att tappa byxorna. Denna typ av komedi kallas ofta för clownhumor och är en av de mest utskällda komediformerna.
  • Allvarskomedi. De som sysslar med denna form av komedi har gemensamt att de inte uttrycker känslor när skämt och repliker levereras. Här finns många mästare som John Cleese, Bill Murray eller varför inte vår egen Gösta Ekman, vars karaktär Papphammar var en tråkig revisorstyp.
  • Sketchkomedi. Här levereras skämt i korta kapitel och har med det också en avslutning. Typiska sketchkomedier är Monty Python, som förvisso har återkommande karaktärer men samtidigt är indelade i små avsnitt.