Svart humor är inte det lättaste att komma undan med men om det är en filmregissör som bemästrat konsten ut i fingerspetsarna så är det amerikanen Quentin Tarantino. Människor som inte gillar hans filmer brukar oftast referera till hans extrema våldsscener och även om blodet förvisso dryper, så ser de som är fans av regissörer fullt medvetna om att det snarare är frågan om dråplig och mycket svart humor snarare än glorifierande av våld. I filmen Pulp fiction lät Tarantino dessutom våldet framförallt utspelas i publikens fantasi då våldsscenerna aldrig visade våldet i sig utan endast vad som hände före och efter.

Ett av Tarantinos mest hisnande men också roligaste filmer är krigsfilmen Inglorious Basterds som utspelar sig under det andra världskriget. Ett gäng amerikanska judar, ledda av en hillbilly officier spelad av Brad Pitt, skall föra skrämseltaktik mot nazisterna och samla på sig etthundra nazistskalpar var. Gruppen är helt underground och retar Hitler till vansinne då de förlöjligar hans främsta militära ledare genom sina sinnrika metoder att komma åt dem.

Det var genom denna film som den begåvade österrikiske skådespelaren Christoph Waltz introducerades till världspubliken och återigen hade Tarantino lyckats att på ett snillrikt sätt leka med publikens känslor. Trots att Waltz karaktär Hans Landa är en vidrig nazist general som är han samtidigt så belevad, karismatisk och till och med charmig att man som åskådare inte kan låta bli att vilja se mer av honom. Man vet att han är en hemsk judejägare men samtidigt är han det på ett så raffinerat sätt att man skrattar.

Inglorious Basterds är, som ofta är fallet med Tarantinos filmer, en hyllning till konsten att skapa film och det är ingen tillfällighet att han väljer en biograf som det ultimata vapnet att vinna kriget på. Genom en genial omskrivning av historien bjuds alla nazistledare, inklusive Hitler själv, in till en stor filmpremiär där man skall visa en film om en tysk soldats bedrifter och här har diverse olika motståndare, inklusive Pitts grupp, satt upp en enorm fälla med eld, bomber och vapen. På så sätt brinner alla upp, Hitler blir sönderpepprad med k-pistar och endas Landa kommer undan med livhanken då han insett att han är på den förlorande sidan och därmed lyckas förhandla en överenskommelse åt sig själv att resa till USA. Dock inte utan en viss personlig kostnad men det får ni själva upptäcka!