Jim Carrey är en välkänd person och det är få som inte sett en film som han medverkat i. Carrey föddes 17 januari 1962 i Ontario och var den yngsta av fyra syskon. Carreys mor var hemmafru och hans far arbetade som revisor – även om han själv helst velat bli komiker och skådespelare.

Början av karriären

Jim Carrey flyttade 1979 till Los Angeles för att slå i genom som komiker. Han hade redan vid 10 års ålder börjat med ståuppkomedi och senare uppträtt på olika klubbar i Toronto. Han hade ett stort intresse för imitationer, skådespeleri och komedi och landade huvudrollen i serien The Duck factory (1984) och medverkade i Saturday night live efter sin flytt till L.A.

1994 – Ett superår

År 1994 medverkade han i tre filmer som samtliga blev en kommersiell succé och öppnade omgivningens ögon för Carreys säregna talang. Dessa tre filmer var Dum och Dummare, The mask och Ace Ventura:Pet Detective. Han blev nominerad till en Golden Globe för bästa manliga skådespelare i The Mask. I rollen hade han en grön mask som utklädnad men det var hans briljanta skådespeleri samt hans kropp- och ansiktsuttryck som var avgörande för folks vaknande intresse.

Från humor till allvar

Men det var inte bara ytlig komedi som Carrey var kapabel till. År 1998 medverkade han som huvudrollsinnehavare i filmen Truman Show, som blandade humor och allvar. För sitt medverkande vann han en Golden Globe för bästa manliga skådespelare. Men det var inte förrän 2004, då han hade huvudrollen som Joel Barish i filmen Eternal sunshine of the spotless mind, som det blev uppenbart att hans talang sträckte sig längre än imitationer och påklistrade fasader. I filmen spelar han en hjärtekrossad och lätt melankolisk karaktär som kämpar med sitt förhållande. Filmen vann en Oscar för bästa originalmanus och Jim Carrey själv blev återigen nominerad för en Golden Globe. Trots sina gedigna rollarbeten så har han aldrig nominerats för en Oscar – orsaken är nog att han i mångas ögon fortfarande anses vara en flamsig och oseriös skådespelare.

Världssyn

Carrey har varit öppen med sitt sätt att se på världen. Många anser att han har en förvriden och märklig idé av världsalltet, medan han påstår att det metafysiska konceptet och Law of Attraction har lett honom till sin nuvarande position och framgång. En känd historia, som han berättade för Oprah Winfrey 1997, är att han skrev en check på tio miljoner under tiden han inte var en framgångsrik skådespelare och att den checken senare hade gått i uppfyllelse efter hans medverkan i Dum och Dummare. Han menade att det handlade om att visualisera målet framför sig.

Han har även påtalat sin psykiska ohälsa och sina tunga depressioner som han medicinerats för. Däremot har han nu sagt att han slutat med alla tänkbara stimulanser, från psykofarmaka till kaffe.

Jim Carrey har medverkat i ett dussintal uppskattade filmer och hans unika förmåga att frambringa skratt och tårar placerar honom på toppen av skådespelarvärlden. Han är ingen man tar miste på!