En av de absolut mest framgångsrika och älskade men också utskällda komeditrupper på TV och i film är brittiska Monty Python som än idag drar fulla hus då de turnerar men jämna mellanrum. Dess medlemmar anses fortfarande vara bland de mest innovativa och uppskattade komikerna av alla tider och det bevisas inte mist av det faktum att deras soloprojekt dessutom varit extremt framgångsrika.

Monty Python föddes år 1969 och bestod av fem välutbildade män in trettioårsåldern som alla var britter, utom en som var amerikan. Vissa av dem kände varandra sedan universitetstiden medan andra sammanfördes av gemensamma bekanta och trots att de alla hade ganska olika personligheter lyckades de med ett samarbete som gått till komedins historia. Var och en tillförde de något unikt, vilket resulterade i en surrealistisk komediform där publiken gång på gång chockerades och överraskades till skratt i en rad absurda sketcher.

Medlemmarna

De fem medlemmarna i Monty Python var extremt begåvade och intelligenta och förde med sig stora portioner av sin egen personlighet till arbetsbordet.

  • John Cleese. Den mest organiserade och konservativa av medlemmarna när det kom till uppförande, trots mycket revolutionerande åsikter och ideer. Cleese blev snabbt känd för sitt stenansikte och fysik då han längd gjorde han fysiska komedi extra rolig. Envis och hetlevrad, Cleese var den förste att ämna truppen efter många dispyter men kom senare att återvända.
  • Michael Palin. Den gladlynte Palin var ofta ansedd som den trevligaste i truppen då han var lätt att samarbeta med och tog det mesta med en nypa salt. Denne blev senare vidare känd för sina resedokumentärer och är än idag en mycket aktiv resenär och författare.
  • Graham Chapman. Svårt alkoholiserad och ofta deprimerad, Chapman var samtidigt den roligaste och mest absurda i truppen. Det var han som fick skämten att gå över i ren surrealism och hans roller som Brian i ett Herrans liv och kung Arthur i Den heliga gralen är legendariska. När han gick bort på 80-talet var det en stor förlust för gänget, men samtidigt höll John Cleese en av de roligaste begravningstalen som någonsin gjorts.
  • Terry Jones. Denne hetlevrade walesare var ofta utklädd till kvinna i Python sketcherna och hade en fantatisk förmåga att avbilda allas äldre mödrar, hustrur och grannfruar. Vem minns inte hans gäng med tantelantor som går bärsärkargång på engelska gator och vandaliserar telefonkiosker och terroriserar tonåringar beväpnade med sina handväskor?
  • Terry Gilliam. Den enda amerikanen i gruppen var deras filmregissör och tecknade dessutom de berömda tecknade sekvenserna som deras TV-program och filmer alltid inkluderade.

Kontroverser

Monty Python presenterade alltid sina alster i sketchform och de drog sig inte för att kritisera samhälle och media genom att illustrera det absurda i deras beteenden. I filmen Ett herrans liv drev man till exempel med religiösa fundamentalister och ett återkommande tema var att driva med politiker och akademiker som tar sig själva på för stort allvar.