Om man tror att antikens egyptier, sumerer och greker endast var högdragna filosofer och arkitekter som endast gick omkring och funderade på hur de skulle konstruera sina nästa mästerverk så tror man helt fel. Även om det säkert gick åt en hel del tid åt att bygga pyramider och att upprätta demokratier så tyckte man också att det var jättekul med prutthumor och sexskämt.

Bland världens äldsta skämt så hittar vi just anekdoter och berättelser som var ämnade att roa och framkalla skratt, och de är i överväldigande grad fokuserade på just slapstick och bajshumor.

Vad sägs till exempel om världens absolut äldsta överlevande skämt som kommer ifrån antikens Babylonien för över tretusen år sedan. Här berättar ett talesätt att det ”aldrig funnits en ung kvinna som inte pruttat i sin makes knä”! Vad är som är så himla roligt med detta skämta tvista de lärde, men att det har någonting att göra med att kvinnor ofta var mycket yngre än sina män verkar vara själva poängen.

Även de gamla egyptierna tyckte att det var kul med burleska skämt och ett skämt som nedtecknades i hieroglyfer var följande: Män vill para sig mer än åsnor men deras pung håller dem tillbaka. Här ges en pik åt kvinnors sökande efter rika män men driver också med den eviga sexdriften, som än idag är föremål för många skämt.

De gamla grekerna drev med allt från korkade studenter till fyllbultar och surputtar. Ett skämt berättar om en man som begravt sin hustru, vilken han hatat innerligt. När en förbipasserande frågar ”vem är det som vilar i frid här?” svarar mannen ”jag, nu när jag äntligen är fri från henne”.