En av Sveriges absoluta kult klassiker när det kommer till komedi är filmen Vi hade i alla fall tur med vädret som kom ut år 1980. Filmen, som är regisserad av Kjell Sundvall, spelades in för Sveriges Television och hade ett mycket enkelt tema: familjen Backlunds husvagnssemester.

Det som gjort att denna film är så älskad och uppskattad än idag är att den inte bara är rolig på grund av sina dråpliga situationer och skickliga skådespelare, utan att den dessutom är en bit samtidshistoria. Många svenskar känner igen sig i familjens äventyr under filmens gång och de många karaktärerna och situationerna upplevs ofta som typiskt svenska. Man leker med fördomar och klichéer, om klädstil och uppförande och det finns ett antal scener som idag anses som klassiska och som nästan kan stå för sig själva i sketchform.

Filmens titel ansperar på det tema som hela manuset bygger på: de enorma förväntningarna som den genomsnittliga Svensson familjen har inför sin semester. Att äntligen få koppla av, att få komma bort, att få spendera tid med sina nära och kära. Maken som ser fram emot lite skoj under täcket med frun, hustrun som bara vill koppla av, gamla morfar som vill dricka pilsner och fiska, barnen som vill bada. Naturligtvis blir det inte så: det finns ingen möjlighet för privtliv i husvagnen, mamma måste ständigt diska och passa barnen, morfar illar ständigt bort sig och det finns ingenstans att bada. Katastrof, med andra ord. På vägen hem konstaterar mamma, genialt spelad av Claire Wikholm, ”Vi hade i alla fall tur med vädret” och drar en lättnadens suck inför att äntligen få komma hem.

En av tjusningarna med denna korta film, den är bara 56 minuter lång, är att den kan ses om och om igen med stor behållning. Det är nämligen inte bara vad som händer i kamerans centrum som underhåller, utan även det som försiggår i bakgrunden. Filmen är så full av surrealistiska element som lätt går tittaren förbi den första gången. Det är allt ifrån mystiska människor som dyker upp här och där till huvuden som försvinner då barnen begravt sin pappa i sanden och satt en hink på hans skalle, varav en förbipasserande sparkar till hinken och huvudet har försvunnit. Alla händelser i periferin som gör det extra roligt att se om denna kultklassiker. En perfekt timme att spendera under en regning söndagseftermiddag.