Mr. Show with Bob and David var en sketchkomedi-show som sändes på HBO mellan 1995-1998. Det var inte många som såg programmet på TV när det begav sig. HBO sände i regel Mr. Show på märkliga tider sent om nätterna, men det har med tiden visat sig vara väldigt inflytelserikt.

Eftersom vi befinner oss i en pandemi är det mer än lägligt att vi nu kan köpa det mesta vi behöver på nätet. Hos eStore.nu hittar du ett sortiment som omfattar allt från elektronik till kläder, leksaker och mycket annat. De har inte minst ett stort sortiment av prisvärda smartklockor som är kompatibla med både Android och iPhone.

Många framtida stjärnor

Mr. Show skapades av Bob Odenkirk och David Cross. Odenkirk är numera mest känd för att spela den skrupellöse advokaten Saul Goodman i Breaking Bad och Better Call Saul. Cross å sin sida har väl fått sin största exponering som den märklige psykologen Tobias Fünke i Arrested Development.

Mr. Show var grogrunden för många talangfulla komiker som haft framgångsrika karriärer efteråt. I några av de första avsnitten kan man se framtida storstjärnor som Jack Black och Sarah Silverman.

För Mr. Show hämtade Cross och Odenkirk inspiration från bl.a. Saturday Night Live. Dock var de mer ambitiösa när det gällde formatet för Mr. Show. Där sketcherna i SNL var och en stod för sig själv hängde sketcherna i Mr. Show ofta samman och flöt in i varandra. Varje avsnitt hade dessutom ett mer eller mindre väl sammanhållet tema.

En serie som fortfarande håller

På många sätt var Mr. Show en perfekt serie för mitten av 90-talet. Cynisk, respektlös mot auktoriteter och oftast svidande rolig, en serie som klickade bra med den tidens slacker-ideal. Trots det skulle jag säga att den åldrats väl. 90-talet lyser visserligen igenom i hur medlemmarna klär sig och vissa saker kan förstås te sig föråldrade med tanke på hur mycket världen utvecklats sedan dess. Mr. Show skildrar ju världen som den såg ut långt innan smartphones fick sitt genombrott.

I vilket fall som helst går det att se inflytande från Mr. Show i många program som gjorts sedan dess. Främst av dem är förmodligen ’Tim and Eric Awesom Show Great Job!’ De satte visserligen ett helt eget spinn på saker och ting, men lånade en hel del. I deras program hittar du också episoder som hålls samman av ett övergripande tema men som ändå består av helt separata sketcher. Gänget bakom Mr. Show återförenades för övrigt för några år sedan och gjorde en ny sketchshow för Netflix. ”With Bob and David” var visserligen inte lika skarp som originalet, men den innehöll väl så många bra sketcher och idéer för att ändå vara klart sevärd.

Divi